2 Umpan Rohu Paling Jitu, Wajib Anda Cuba

Umpan Ikan Rohu – Ikan Rohu adalah sejenis atau spesies ikan yang mempunyai ciri-ciri cara makan makanannya, iaitu dengan menghisap makanannya.

Oleh itu, apabila memancing ikan jenis ini kita akan merasa hampir sama apabila kita memancing ikan mas.

Ia berasal dari air tawar dan sering dijumpai di perairan paya, sungai, dan tasik.

Pada pandangan pertama, ia kelihatan seperti ikan Wader atau ikan kepek tetapi mempunyai saiz badan yang lebih besar. Ikan jenis ini mempunyai skala perak dan separa putih.

gambar ikan rohu

Ikan Rohu termasuk dalam salah satu ikan kegemaran untuk diproses atau dimasak dalam pelbagai cara hidangan, bermula daripada memanggang, menggoreng dan membuat goulash.

Ikan ini sangat terkenal dengan kelazatannya. Lebih-lebih lagi, di negara jiran Malaysia, ikan ini sangat popular di kalangan penduduknya untuk dimakan.

Dalam memancing ikan Rohu memerlukan persediaan yang teliti. Umpan memancing ikan Rohu adalah salah satu yang mesti anda sediakan terlebih dahulu.

Teknik Memancing Rohu

Jenis cangkuk yang akan kita gunakan semasa memancing ikan jenis ini adalah menggunakan mata cangkuk dengan 6 atau 5 mata cangkuk dengan saiz cangkuk 11 atau 10.

Kita mesti memberi perhatian kepada penggunaan mata cangkuk dengan saiz di atas kerana saiz mulut ikan rohu kecil, jadi jika kita menggunakan mata cangkuk yang besar maka kita akan merasa sukar untuk mendapatkan ikan atau sering akan melepasi sasaran memancing kita.

Ikan Rohu adalah ikan yang agak sensitif dan salah satu ikan yang boleh berenang dengan cepat di dalam air.

Jika anda ingin menggunakan balast plumbum menggunakan saiz timah 3 atau 4 sahaja, penggunaan balast plumbum adalah seperti memancing ikan ikan lain, yang dimaksudkan supaya umpan kita tidak beralih.

Anda juga boleh memancing ikan Rohu ini dengan cangkuk biasa atau tunggal seperti memancing ikan lain, atau anda boleh menggunakan lebih daripada satu matakail dengan cawangan di garis memancing.

Umpan Rohu Paling Jitu

1. Umpan Ikan Rohu Menggunakan 1 Cangkuk

umpan rohu satu cangkuk

Bahan-bahan:

  • Roti Biasa
  • Roti biasa berperisa coklat atau kismis

Cara menggunakan umpan:

Roti tawar atau roti coklat kismis yang dipotong menjadi petak kecil dalam bentuk kotak yang menyerupai dadu menyesuaikan saiz dalam memotong roti biasa ini dengan saiz mata cangkuk anda.

Jika anda membuat umpan ini pada waktu malam maka anda boleh meletakkan umpan ini terlebih dahulu di dalam bekas plastik tertutup atau lembangan dan kemudian anda boleh menyimpannya di dalam peti sejuk.

Penggunaannya agak mudah apabila anda memancing ikan rohu ini. Ia cukup untuk cangkuk umpan roti putih untuk menutup mata cangkuk anda.

2. Umpan Rohu Menggunakan 2 Cangkuk

umpan rohu garong

Bahan-bahan:

  • 4 pek susu tepung sachet putih
  • 1 pek pelet kap (udang atau aroma tuna)
  • 1 bks serbuk roti,
  • 6 titis pes pandan
  • air tebu.

Cara membuat umpan ini:

Gabungkan semua bahan di atas kecuali air tebu. Anda boleh menggunakan kotak bekas makanan plastik atau botol watermineral plastik 1 liter, kemudian kacau hingga bercampur.

Selepas selesai menyimpan umpan semalaman apabila umpan akan digunakan untuk memancing, ambil sedikit doh dalam bekas plastik atau botol air mineral kemudian tambah air tebu secukup rasa.

Kacau sehingga umpan gebu, sehingga kita mendapat textur suapan yang betul, tidak terlalu mushy tetapi juga tidak terlalu keras supaya ia tidak mudah pecah apabila kita menggunakannya.

Letakkan umpan pada mata cangkuk mengikut saiz mata cangkuk anda, buat pusingan supaya mudah dipasang umpan seterusnya.

Petua Untuk Menguji Kemungkinan Umpan

petuah umpan rohu

Terdapat beberapa petua dari kita untuk menguji kemungkinan umpan, ia mudah pecah atau tidak di dalam air, cuba membuat pusingan kecil, kemudian masukkan ke dalam air kaca yang jelas, jika umpan pecah, ini bermakna umpan tidak mempunyai air tebu.

Oleh itu, tambahkan air tebu sedikit demi sedikit ,Selepas merasa betul umpan dan tidak pecah di dalam air, umpan siap dibuang ke tempat di mana terdapat gerombolan ikan Rohu.

Teknik memancing yang biasa digunakan ialah teknik memancing ndlosor.

Sebelum anda memancing, adalah baik untuk terlebih dahulu menyediakan peralatan memancing sebaik mungkin dengan membawa beberapa saiz mata cangkuk memancing yang boleh anda sesuaikan dengan keadaan tanah memancing.

Originally posted 2023-01-11 23:21:28.

Leave a Comment