5 Umpan Udang Galah Paling Jitu

Umpan Udang Galah – Udang galah adalah satu jenis udang yang diburu secara meluas untuk dimakan kerana ia mempunyai rasa yang lazat.

Oleh itu, tidak hairanlah bahawa ramai orang menangkap udang jenis ini untuk dimakan dengan memancing seperti memancing ikan.

Dalam memancing udang, salah satu faktor untuk mendapatkan banyak hasil ialah penggunaan umpan.

Di mana umpan yang digunakan mestilah yang paling berkesan dan sangat menyukai udang, supaya udang berminat untuk memakan umpan yang digunakan untuk memancing.

Tidak semua umpan akan berkesan dalam udang galah, jadi pemilihan umpan mestilah yang paling sesuai. Nah, bagi anda yang tidak tahu umpan yang paling berkesan untuk memancing udang galah.

6 Umpan Udang Galah yang Paling Tepat

Umpan udang galah yang paling berkesan terbukti menjadi yang paling kuat, iaitu umpan yang disukai oleh udang galah air tawar itu sendiri.

Di mana umpan yang paling berkesan telah terbukti berkesan, secara amnya dalam bentuk umpan hidup dan umpan yang mempunyai bau tersendiri dan masih kelihatan segar.

Beberapa jenis umpan udang gergasi yang paling berkesan adalah seperti berikut.

1. Cacing

umpan udang galah

Umpan ubat penawar untuk udang gergasi memancing secara amnya juga boleh menggunakan umpan hidup seperti umpan dalam bentuk cacing.

Anda boleh menggunakan cacing tanah, cacing bakau atau cacing susu apabila memancing udang gergasi. Cacing dianggap paling berkesan dan boleh menghasilkan banyak udang gergasi.

Udang gergasi sangat suka umpan bergerak. Kerana cacing boleh bergerak di dalam air, udang gergasi akan cepat makan umpan anda.

2. Karkas Ayam

Selain cacing, udang galah juga sangat menyukai umpan jeroan ayam seperti hati ayam dan usus ayam. Daging ayam menjadi umpan yang paling berkesan kerana ia mempunyai aroma hanyir.

Sebagai haiwan karnivor, udang gergasi pastinya akan sangat berminat untuk makan umpan dalam bentuk karkas. Jadi karkas ayam ini boleh menjadi penyelesaian terbaik untuk memancing udang galah air tawar.

3. Pelet

Pelet juga merupakan salah satu umpan yang paling disukai untuk udang galah. Ini kerana pelet mempunyai aroma tersendiri yang akan menarik perhatian udang untuk makan umpan.

Penggunaan umpan pelet juga harus sesuai, kerana tidak semua pelet disukai oleh udang galah. Cadangan pelet yang paling berkesan untuk udang gergasi ialah pelet fengli feng.

Anda boleh mendapatkan pelet feng feng feng ini di kedai umpan ikan atau kedai dalam talian. Harga itu sendiri agak berpatutan, kira-kira sekitar RM 15 per kilo.

4. Belacan

gambar umpan udang galah

Bukan sahaja pelet, malah terasi udang juga boleh digunakan sebagai umpan untuk udang gergasi. Di sini anda boleh menggunakan terasi udang sebagai bahan asas.

Aroma udang dari terasi udang akan menarik perhatian udang gergasi untuk makan umpan. belacan udang juga boleh digunakan dan bukannya umpan untuk anakan udang gergasi.

5. Udang Kecil

Umpan udang galah paling jitu terakhir untuk memancing udang galah adalah udang kecil. Udang galah sering makan udang yang mempunyai saiz badan lebih kecil daripada saiz badan mereka.

Di mana udang gergasi benar-benar suka makan anak udang atau jenis udang lain yang bersaiz lebih kecil. Dengan cara itu udang kecil sangat berkesan seperti umpan memancing.

Sebaik sahaja anda telah belajar tentang umpan udang galah terbaik. Anda juga harus menggunakan joran udang galah terbaik juga. Supaya hasil memancing udang galah air tawar dapat dimaksimumkan.

Oleh itu, maklumat daripada kami, mudah-mudahan ia dapat memberi manfaat kepada anda.

Originally posted 2023-01-20 14:13:10.

Leave a Comment